Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Στην Σουηδία, η σύγκρουση μεταξύ φασισμού και αντιφασισμού οξύνεται.


Αναδημοσίευση από το blog της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού
28/07/14

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Σουηδία;

Δύο ένοπλες φασιστικές επιθέσεις σε διάστημα τριών μηνών. Δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες στους δρόμους.


Kärrtorp: Τον Δεκέμβριου του 2013, στο μικρό και ήσυχο προάστιο Σέρτορπ της Στοκχόλμης, μια αντιρατσιστική διαδήλωση που διοργάνωνε το τοπικό δίκτυο «Γραμμή 17» (αποτελείται κυρίως από τροτσκιστές) δέχθηκε απρόκλητη επίθεση.


Η ναζιστική ομάδα που επιτέθηκε ονομάζεται Σουηδικό Κίνημα Αντίστασης (SRM). Το SRM προέρχεται από τις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις της δεκαετίας του 1990 οι οποίες είχαν και έντονη ποινική δράση. Στο παρελθόν, το SRM αποπειράθηκε να εφαρμόσει μια κλασσική ναζιστική δράση στους δρόμους των πόλεων της Σουηδίας, δηλαδή εκφοβισμό αντιφασιστών, μεταναστών, ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων, και γενικά όσων δεν ταίριαζαν στην δική τους ιδεοληψία. Διοργάνωναν υπαίθρια γυμναστήρια πολεμικών τεχνών και προπαγάνδιζαν την πολιτική τους ατζέντα με δράσεις δρόμου. Το SRM είναι μία οργάνωση αντίστοιχη των αυτόνομων μαιάνδρων εθνικιστών στην Ελλάδα. Η επίθεση στο Σέρτορπ σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο δράσης τους. Το SRM μετέτρεψε την στρατηγική του από άμεσες επιθετικές δράσεις σε επιθετική άμυνα κατά την διάρκεια προκλητικών παρεμβάσεων, το οποίο σήμαινε «επισκέψεις» σε δράσεις αριστερών, αναρχικών και αυτόνομων. Οι τελευταίες δράσεις του SRM προδίδουν μια ένδειξη αυξανόμενου σεκταρισμού στο παράρτημα της οργάνωσης στην Στοκχόλμη αλλά και μια προσπάθεια εδαφικής κυριαρχίας. Με άλλα λόγια, οι φασίστες στην Στοκχόλμη αποφάσισαν να δράσουν και να διεκδικήσουν γειτονιές.

Το SRM είναι μια ιεραρχικά δομημένη οργάνωση στα πρότυπα της ουγγρικής ναζιστικής οργάνωσης Σταυρωτά Βέλη. Ένα από τα ηγετικά στελέχη του SRM, ο Per Öberg, περίγραψε την δομή της οργάνωσης κατά την διάρκεια μιας δίκης ως εξής: «Η δομή μας μοιάζει με οποιαδήποτε εταιρική δομή», το οποίο λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένες οι σύγχρονες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.



Η επίθεση στο Σέρτορπ προκάλεσε μια ευρεία αντιφασιστική κινητοποίηση σε όλη την Σουηδία, η οποία όμως αντιμετώπισε πολύ σύντομα τα οργανωτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα και αντιθέσεις μεταξύ του αριστερόστροφου [εδώ περιλαμβάνονται τα αναρχικά, τα αυτόνομα και τα αριστερά κινήματα] μαχητικού αντιφασισμού και του αφομοιωμένου ή ιδιοποιημένου μπουρζουά/φιλελεύθερου αντιφασισμού. Ακόμη και ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Stefan Löfven, συμμετείχε στην αντιναζιστική συγκέντρωση που οργανώθηκε μια εβδομάδα μετά την επίθεση στο Σέρτορπ καθώς και ένα μεγάλο μέρος του καθεστωτικού πολιτικού προσωπικού, τα μίντια και η πολιτιστική ελίτ. 20,000 κόσμος συμμετείχε στην συγκέντρωση η οποία λαθεμένα παρουσιάστηκε στα καθεστωτικά μίντια ως μια συγκέντρωση για τα δικαιώματα όλων.

Ο αντιφασισμός στην Σουηδία ξαφνικά είχε τεράστιο και σημαντικό ρεύμα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μέτρηση, 70% των κατοίκων της Σουηδίας ανησυχούν για την ραγδαία αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Παράλληλα όμως μαίνεται ένας πόλεμος, όπου φιλελεύθεροι και ρεφορμιστές προσπαθούν να ουδετεροποιήσουν και να απαγάγουν τον αντιφασιστικό αγώνα, αφαιρώντας ταξικά προτάγματα και μετατρέποντας τον σε ένα φιλελεύθερο λαϊφστάϊλ.

Malmö (Μάλμε) Μετά την αυτόνομη/ταξική φεμινιστική πορεία «Να πάρουμε την Νύχτα πίσω» στις 8 Μαρτίου 2014, κατά την διάρκεια της διεθνούς ημέρας για τον αγώνα των γυναικών, τέσσερις σύντροφοι και συντρόφισσες μαχαιρώθηκαν από φασίστες. Αυτή την φορά ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος «Το Κόμμα των Σουηδών» (SvP) πίσω από την επίθεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο. Το SMR, παρόλη την προσπάθεια τους να ωραιοποιήσουν την δράση τους, παραμένει μια βίαιη γκρούπα.

Το SvP, όμως, μεταλλάχθηκε από το αρχικά δηλωμένο ναζιστικό Εθνοσοσιαλιστικό Μέτωπο σε ένα δήθεν σοβαρό κόμμα που μέλη του δεν θα επιχειρούσαν ποτέ να μαχαιρώσουν ακτιβιστές. Για παράδειγμα, το SvP κράτησε αποστάσεις από την επίθεση του SMR στο Σέρτορπ. Από αυτή την σκοπιά, η επίθεση στο Μάλμε γίνεται ακόμη πιο αινιγματική. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, όμως, ότι οι ναζί που επιτέθηκαν σε αντιφασίστες και αντιφασίστριες στο Μάλμε δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Νωρίτερα το 2013, ένα σχολείο που συνδέεται με το ρεφορμιστικό Αριστερό Κόμμα κάηκε ενώ πολλοί κινηματικοί χώροι στο Μάλμε έγιναν αντικείμενο βανδαλισμών. Ο ναζιστικός χώρος στο Μάλμε αριθμεί όσο τα δάχτυλα δύο χεριών και προφανώς είναι η ίδια ομάδα που ανελίχθηκε σιγά σιγά αλλά σταθερά από τους βανδαλισμούς, στους εμπρησμούς και τελικά στην απόπειρα δολοφονίας. Ενδεικτικό για την κατανόηση της δράσης των μελών του SvP είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός του αλλά και αρκετά άλλα μέλη βρέθηκαν πρόσφατα και εκπαιδεύτηκαν στην Ουκρανία στους κόλπους του ναζιστικού κόμματος Svoboda. Εικάζεται μάλιστα ότι ένας από τους δράστες της επίθεσης της 8ης Μαρτίου, έχει διαφύγει στην Ουκρανία. Ο συγκεκριμένος φορούσε ένα σκούφο με τα διακριτικά του Svoboda το βράδυ της επίθεσης.

Θα πρέπει να πούμε ότι τόσο το SvP όσο και το SMR είναι ιδιαίτερα επηρεασμένα και από την δράση της Χρυσής Αυγής. Έχουν μάλιστα διοργανώσει πολλαπλές δράσεις αλληλεγγύης, έχουν γράψει διθυραμβικά κείμενα για τα «κατορθώματα» της ΧΑ, ενώ μέλη τους έχουν επισκεφτεί συναγωνιστές τους στην Ελλάδα.
Μετά την επίθεση μελών του SvP συγκεντρώθηκαν πάνω από 14,000 άτομα σε μια πορεία που καλέστηκε αποκλειστικά από τον αυτόνομο/αντιεξουσιαστικό/αναρχικό χώρο του Μάλμε. Ένα μεγάλο μέρος της πορείας συγκροτήθηκε σε μπλακ μπλόκ. Το κάλεσμα και το πολιτικό περιεχόμενο της πορείας ήταν πολύ πιο ριζοσπαστικά από τα αντίστοιχα στο Σέρτορπ της Στοκχόλμης.

Για το κόμμα του SvP, η επίθεση αυτή ήταν μια πολιτική καταστροφή αφού τα μίντια αναγκάστηκαν να αρχίσουν να τους αποκαλούν ναζί ξανά, το οποίο οδηγεί σε μια παταγώδη αποτυχία του ξεπλύματος και μετατροπή του κόμματος σε αξιοσέβαστους εθνικιστές.

Ταυτόχρονα, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ μαχητικών εξωκοινοβουλευτικών αντιφασιστών/ριων, οι οποίοι/ες ουσιαστικά κρατούν τον αντιφασισμό στους δρόμους των πόλεων της Σουηδίας για 25 χρόνια τώρα, και φιλελεύθερων πολιτικών οι οποίοι προσπαθούν να αφομοιώσουν τα αντιφασιστικά προτάγματα και να τα οικειοποιηθούν και εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2014.

Άθως από Σουηδία.


Επίθεση ιππικού σε αντιφασίστες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου