Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Να γκρεμίσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συγκέντρωση-παρέμβαση στους δρόμους του Βύρωνα



Συγκέντρωση-παρέμβαση στους δρόμους του Βύρωνα
Σάββατο, 7 Μάρτη, 11:00 π.μ.,
πλατεία Αγ. Λαζάρου

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!  
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ!

Από τα μέσα του 2012 το ελληνικό κράτος εξήγγειλε και υλοποίησε την δημιουργία «κέντρων φιλοξενίας» στα οποία προβλέπεται η διοικητική κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά για διάστημα από 6 έως 18 μήνες υπό αστυνομική επιτήρηση. Το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώθηκε η δυνατότητα της επ' αόριστον παράτασης του χρόνου κράτησης, η λήξη του οποίου θα καθορίζεται από τις αστυνομικές αρχές. 

Η πολιτική του εγκλεισμού των μεταναστών στις χώρες υποδοχής δεν ήταν απλά επιλογή του ελληνικού κράτους αλλά της ευρωπαικής ένωσης συνολικά (τα στρατόπεδα χτίστηκαν με ευρωπαικά κονδύλια), επιλογή η οποία εξυπηρετεί πολλαπλές σκοπιμότητες. 

Το καθεστώς μετατροπής των μεταναστών σε αόρατους ανθρώπους, έγκλειστους σε άθλιες συνθήκες, στερούμενων οποιουδήποτε δικαιώματος και υπό την απόλυτη εξουσία των κρατικών μηχανισμών στοχεύει από την μια να απαντήσει τις πολιτικές ανησυχίες της ακροδεξιάς ρητορικής για την αποκάθαρση του εθνικού σώματος από τους «εισβολείς». Και από την άλλη, στην εμπέδωση της οικονομικής συνθήκης που θέλει τους μετανάστες το πιο απαξιωμένο κομμάτι της εργατικής δύναμης, σε μόνιμο καθεστώς φόβου και πειθάρχησης.

Το καθεστώς αυτό όμως αποτελεί ταυτόχρονα την πειραματική εφαρμογή μιας κατάστασης εξαίρεσης η οποία, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, μπορεί να επεκτείνεται κατά βούληση και σε άλλα περιθωριοποιημένα κομμάτια της κοινωνίας (τοξικοεξαρτημένους, άστεγους), ενώ δυνητικά από το καθεστώς εξαίρεσης κανείς δεν εξαιρείται

Ο δημόσιος λόγος σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στον ελάχιστό βαθμό που αναδεικνύει το ζήτημα, εξαντλείται κυρίως σε ένα πλαίσιο αντιμετωπισής του ως ανθρωπιστικού προβλήματος. Για μας όμως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι παρα η έκφραση της πιο ακραίας επίθεσης στο πιο ευάλωτο κομματι της τάξης μας. Γι' αυτό η απαντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μας, στο πλευρό των αγωνιζόμενων μεταναστών, για το γκρέμισμα όλων αυτών των χώρων βαρβαρότητας.


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου