Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Φταίει και το θύμα» για τις σφαίρες στο ψαχνό

 


H δίκη για τη δολοφονία του 25χρονου Νίκολα Τόντι τελείωσε το προηγούμενο Σάββατο. Ένα χρόνο με αναστολή έφαγαν ο αστυνομικός που πυροβόλησε και ο αστυνομικός ο επικεφαλής της επιχείρησης. Αμέλεια. Απλό πλημμέλημα. Αυτή είναι η αστική δικαιοσύνη. Ούτε μια μέρα φυλακή. Η μάνα του έλεγε οτι και σκυλί να σκότωναν θα δικάζονταν παραπάνω.
Χρ.


Ακολουθεί αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών (09/03/15)


Διπλό χαστούκι για την οικογένεια του Νικόλα Τόντι, του 25χρονου υδραυλικού που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 από σφαίρες αστυνομικού, ήταν η δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε το Σάββατο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και έριξε στα μαλακά τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», καταδικάζοντάς τους σε μόλις ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή.

Ομως το πιο βαρύ χτύπημα ήταν το σκεπτικό της εισαγγελέως, που υιοθέτησε ο δικαστής, και έκανε λόγο για «συγκλίνουσα αμέλεια», δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έφταιγε ο αθώος περαστικός για τον θάνατό του επειδή... βρέθηκε εκεί που έπεφταν χαλάζι οι σφαίρες μεταξύ αστυνομίας και δύο καταζητούμενων κακοποιών. Από τα 11 τραύματα στο άψυχο κορμί του Ν. Τόντι, οι 4 σφαίρες που εντοπίστηκαν στο σώμα του ανήκουν στο όπλο του αστυνομικού.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι αυτές οι σφαίρες δεν σκότωσαν τον Τόντι, αλλά τον σκότωσαν αυτές που δεν βρέθηκαν (που επίσης μπορεί να τις έριξε ο αστυνομικός). Αν και αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι η αστυνομία έκανε λόγο για «τρεις δράστες», επιβεβαιώνοντας την υποψία ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε επίτηδες τον 25χρονο εργάτη, περνώντας τον για ληστή, η κατάθεσή της δεν φάνηκε να λαμβάνεται υπόψη. Κανένας από τους δύο κατηγορούμενους δεν ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια, απλώς αρκέστηκαν να χαρακτηρίσουν τον θάνατο «λυπηρό γεγονός». Η δίκη πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις συνέχειες, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ένοπλων της ΟΠΚΕ καθώς κατέθεσε υπέρ των κατηγορουμένων ο νυν διευθυντής της ΟΠΚΕ που επέβλεπε τότε την επιχείρηση και κατόπιν πήρε προαγωγή. Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν πάνω από 20 αστυνομικοί που συμμετείχαν τότε στην επιχείρηση, μάλιστα παρασημοφορήθηκαν και πήραν προαγωγές, καθώς η επιχείρηση με τον νεκρό πολίτη θεωρήθηκε «αστυνομική επιτυχία». Βαμμένη με αίμα αθώου πολίτη, αλλά αυτό απ' ό,τι φαίνεται δεν θεωρείται σοβαρό έγκλημα από τη Δικαιοσύνη, αφού τιμωρείται με ποινές-χάδι.


Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου