Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Νικόλα Τόντι, νεκρός από 9 σφαίρες αστυνομικού


Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών
(04/03/15)

συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή

Συνεχίζεται αύριο (Πέμπτη 5 Μαρτίου) στις 9.00 το πρωί, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Aθηνών η δίκη για τη δολοφονία του Νικόλα Τόντι, του 25χρονου εργατοτεχνίτη από την Αλβανία που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 στον Βύρωνα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη δύο ληστών.

Ο Νικόλα Τόντι έπεσε νεκρός με 9 σφαίρες στο σώμα του, από τις οποίες όσες βρέθηκαν, όπως απέδειξε η βαλλιστική έρευνα, ανήκουν σε όπλο αστυνομικού. Η αστυνομία αρχικά έκανε λόγο για «απόλυτα επιτυχή επιχείρηση», θεωρώντας πιθανόν τη δολοφονία του άοπλου πολίτη «παράπλευρη απώλεια», ειδικά αφού ο νεκρός ήταν μετανάστης. Κατόπιν απέδωσε τον θάνατο του Νικόλα Τόντι σε «διασταυρούμενα πυρά», υποστηρίζοντας ότι οι κακοποιοί πυροβόλησαν πρώτοι και πως οι αστυνομικοί δεν είχαν οπτική επαφή με το θύμα.

Κάτοικοι του Βύρωνα και αυτόπτες μάρτυρες της συμπλοκής έκαναν λόγο από την πρώτη στιγμή για εγκληματικές ευθύνες των αστυνομικών-ράμπο, που στο «ζήλο» τους να συλλάβουν τους κακοποιούς άνοιξαν πυρ σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, σε δρόμο που δεν είχαν φροντίσει να αποκλείσουν, οδηγώντας στον θάνατο έναν αθώο περαστικό και βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Ανοιξαν πόλεμο στη μέση του δρόμου και δεν πήραν κανένα μέτρο ασφάλειας για τον κόσμο», διαβάζουμε σε δημοσιεύματα της εποχής. Για τη δολοφονία του Τόντι συλλογικότητες της περιοχής διοργάνωσαν πορεία, που αντιμετωπίστηκε με ωμή αστυνομική καταστολή και πολλές συλλήψεις.

Πέντε χρόνια μετά «το μακελειό του Βύρωνα» ο αστυνομικός επικεφαλής της επιχείρησης καθώς και ο αστυνομικός που πυροβόλησε εναντίον του Τόντι δικάζονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αντιμετωπίζοντας ποινές ως και 5 ετών με αναστολή, με πιθανότερο να μην πάνε ούτε μία μέρα φυλακή.

Οι 9 σφαίρες από όπλο αστυνομικού στον περαστικό βαφτίζονται «αμέλεια», κατά την παράδοση που ήθελε τον σχεδόν θανάσιμο διεμβολισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού από αστυνομικό της ΔΕΛΤΑ να θεωρείται «τροχαίο».

Συλλογικότητες και αλληλέγγυοι από τον Βύρωνα καλούν σε συγκέντρωση αύριο το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων (στο κτίριο ΠΡΟΚΑΤ 2 ή 3) καθώς και το Σάββατο, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου