Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Εκδήλωση–Συζήτηση για την επιθετικότητα του ελληνικού κράτους στο Αιγαίο και τον πόλεμο που σχεδιάζει


Η προπαγάνδα περί «τουρκικής προκλητικότητας» στο Αιγαίο φουντώνει ολοένα και περισσότερο, αναμασά τα ίδια στερεότυπα, σε μια περίοδο έξαρσης της εθνικιστικής ρητορείας. Μας είπαν ότι το πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια οφείλεται στη «νευρικότητα» της Τουρκίας· ότι στο Αιγαίο ο επιτιθέμενος είναι πάντα ένας και αυτός ακούει στο όνομα του γειτονικού κράτους. Η προπαγάνδα αυτή είναι κρατικής προέλευσης. Eίναι προπαγάνδα πολέμου, διεκδικεί το μονοπώλιο του δημόσιου λόγου και αποκρύπτει τις εκατέρωθεν κινήσεις των δύο κρατών. Απευθύνεται σε πλήθη με μνήμη χρυσόψαρου και σε όσους είναι πρόθυμοι να συνταχθούν με τα λάβαρα του πολέμου.

Εμείς, όμως, δεν είμαστε τίποτε απ’ τα δύο. Ούτε μνήμη χρυσόψαρου έχουμε, ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε κρέας για κανόνια.

Γι’ αυτό και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σιωπούμε.

Είμαστε ενάντια στον πόλεμο.

Γι’ αυτό και οργανώνουμε μια εκδήλωση-συζήτηση όπου θα μιλήσουμε για την επιθετικότητα του ελληνικού κράτους και την ανάγκη οργάνωσης ενάντια σε αυτήν. Θα θυμίσουμε το 1996 και το τότε επεισόδιο των Ιμίων, όπου τον παρολίγο πόλεμο με την Τουρκία τον είχε επιδιώξει το ίδιο το ελληνικό κράτος. Θα καταδείξουμε τη διαρκή προσπάθεια του ελληνικού κράτους για επέκταση των υδάτων και του εναέριου χώρου του στο Αιγαίο. Θα τονίσουμε ότι από το 2010 και μετά, ετούτο το κράτος ακολουθεί μια επιθετική στρατηγική περικύκλωσης της Τουρκίας που παίρνει διάφορες μορφές: κήρυξη αοζ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έρευνες για πετρέλαια σε αμφισβητούμενα θαλάσσια οικόπεδα, συμμαχίες με όποιο κράτος στην περιοχή έχει αντιπαλότητες με το τουρκικό.

Με τα δικά μας μάτια, το ελληνικό κράτος θρέφεται από τη διάλυση της Μέσης Ανατολής και την εμπλοκή της Τουρκίας σε πόλεμο στα νότια σύνορά της. Βλέπει ευκαιρίες για τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εξοπλίζεται σαν αστακός, αναβαθμίζει τα δόγματα άμυνας/ασφάλειας, προετοιμάζεται για πόλεμο –αν δεν τον διεξάγει ήδη–, ενώ παράλληλα στοιβάζει προσφυγικούς πληθυσμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Είπαμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να σιωπούμε.

Είμαστε εργάτες και εργάτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, είμαστε μέρος ενός πολυεθνικού προλεταριάτου και των καταπιεσμένων αυτής της χώρας. Οι μισθοί και οι ζωές μας έχουν κοπεί στο μισό, η καθημερινότητά μας έχει γίνει ασφυκτική. Η υποτίμησή μας σχετίζεται με τον πόλεμο που σχεδιάζουν τα κρατικά επιτελεία και οι φασίστες, εθνικιστές, πατριώτες που θέλουν να μας πάρουν στον λαιμό τους. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να οργανωθούμε, να μιλήσουμε δημόσια και ν’ αντιπαρατεθούμε στα πολεμικά σχέδια. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και μόνες.

Εκδήλωση–Συζήτηση για την επιθετικότητα του ελληνικού κράτους στο Αιγαίο και τον πόλεμο που σχεδιάζει

Παρασκευή 30/03/18
7.00 μμ, Πολυτεχνείο (Πατησίων), 

κτίριο Γκίνη, αμφιθ. 18 


Συνέλευση για έναν Αντιπολεμικό Συντονισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου