Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πεθαίνοντας για την ελευθερία στο Κανάλι της Σικελίας


Αναδημοσίευση από το blog clandestina news
(21/04/15)

Πολιτικό κείμενο του Συντονιστικού Μεταναστών/τριών (Ιταλία) για τη σφαγή στη Μεσόγειο

Βλέποντας τη σφαγή στο Κανάλι της Σικελίας, εμείς οι μετανάστες/τριες, στις πρώτες γραμμές του καθημερινού αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση της εργασιακής κινητικότητας, δηλώνουμε ότι στον πόλεμο των συνόρων στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών που αναζητούν την ελευθερία. Όποιος και αν είναι ο λόγος: για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, από δικτατορικά καθεστώτα, από διώξεις ή απλά λόγω της επιθυμίας να αλλάξουν τη ζωή τους.


Παλεύουμε καθημερινά για τα δικαιώματά μας κατά του θεσμικού ρατσισμού, ο οποίος επιδιώκει να μας φιμώσει και να μας μετατρέψει σε εργατικό δυναμικό σιωπηλής εκμετάλλευσης. Μέσα από συνελεύσεις, διαδηλώσεις και απεργίες που οργανώνουμε ζητώντας την ελευθερία για όλους, ενάντια στην εκμετάλλευση, την επισφάλεια και τους ρατσιστικούς νόμους, όπως η νομοθεσία Bossi-Fini. Είμαστε εδώ και εδώ αγωνιζόμαστε. Αλλά γνωρίζουμε ότι η κατάστασή μας προέρχεται από το γεγονός ότι έχουμε διασχίσει τα σύνορα, τα σύνορα που συνεχίζουν να μας καταδιώκουν μέσα από τα έγγραφα παραμονής και τον καθημερινό ρατσισμό που αντιμετωπίζουμε. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε έτσι ώστε όλες οι γυναίκες και οι άνδρες που όπως εμείς πρέπει να μετακινηθούν για να κατακτήσουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους, να μπορούν να το κάνουν χωρίς να εκβιάζονται ή να αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια από εγκληματίες για την επίτευξη του στόχου τους.

Βλέποντας τη σφαγή στη Κανάλι της Σικελίας λέμε ξεκάθαρα ότι οι «ανήθικες εγκληματικές οργανώσεις» είναι πολλές: οι διακινητές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ιταλικό κράτος, οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως ανταλλάξιμο εμπόρευμα. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες συνεχίζουν να αρνούνται την ελευθερία σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι αδύνατο να φτάσει κανείς σήμερα στις ιταλικές ακτές με ασφάλεια. Όσοι θέλουν να πάνε διακοπές μπορούν να πάρουν το πλοίο της γραμμής, όσοι επιθυμούν να βρουν μια καλύτερη ζωή πρέπει να αναζητήσουν διακινητές.

Αν η επιχείρηση «Mare Nostrum» είχε για ένα διάστημα περιορίσει τον αριθμό των θανάτων, τα αποτελέσματα της λήξης της και η επανέναρξη των περιπολιών στα νότια σύνορα του χώρου Σένγκεν, υπό τον συντονισμό της Frontex, είναι εμφανή. Όσοι τώρα εκφράζουν τη θλίψη τους στις κάμερες και μιλούν για τους μετανάστες ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι η επιχείρηση «Τρίτων» θα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός: δεν είναι παρά έμποροι του θανάτου και δολοφόνοι της ελευθερίας. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για ναυτικό αποκλεισμό της Μεσογείου, το αποτέλεσμα θα είναι ότι εμείς οι μετανάστες θα καταλήξουμε αναλώσιμα πιόνια ενός παιχνιδιού «κλεφτών κι αστυνόμων», μεταξύ των «δυνάμεων του καλού» της δημοκρατικής ΕΕ και των «δυνάμεων του κακού», τους διακινητές. Δύο ξεχωριστά στρατόπεδα, αλλά και τα δύο δίχως ηθικές αρχές.

Αντιμέτωποι με τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράττονται από τις κυβερνήσεις και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, ζητούμε το δικαίωμα να διασχίζουμε τα σύνορα, με οποιοδήποτε μέσο, χωρίς να πεθαίνουμε.


Συντονιστικό Μεταναστών/τριών
Κίνημα μεταναστών/τριών ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση

Coordinamento Migranti – Movimento dei / delle Migranti contro razzismo e sfruttamento

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου