Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές!


Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε τη βδομάδα που πέρασε στους δρόμους του Βύρωνα

Ξημερώματα της Δευτέρας 22/9 αστυνομικοί του Α.Τ. Καισαριανής εισέβαλαν σε αυλή σχολείου της περιοχής μας (ΕΠΑΛ Καισαριανής), πυροβόλησαν 3 φορές προς το μέρος των μαθητών που βρίσκονταν σε κατάληψη, τους απείλησαν και τους έβρισαν σημαδεύοντάς τους στα κεφάλια και τους προσήγαγαν με χειροπέδες στο Α.Τ. όπου τους κράτησαν μέχρι το πρωί. Αυτό το φασιστικής έμπνευσης σκηνικό ήταν το επικίνδυνο αποκορύφωμα του κλίματος αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού που έχει ενταθεί από την αρχή της χρονιάς και στο Βύρωνα, με καθημερινές ενοχλήσεις των μαθητών στο δρόμο ή ακόμα και μεταφορά τους στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, μιας και η αστυνομία έχει εντολή για 24ωρες περιπολίες στα σχολεία με σκοπό δήθεν την πρόληψη κάθε έκνομης ενέργειας.


Και βέβαια στο ίδιο κλίμα, λίγες μέρες πριν, είχαμε την επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές της αντιφασιστικής πορείας στο Βύρωνα, και την άγρια καταστολή και τις συλλήψεις στο Κερατσίνι στη διαδήλωση για τον Παύλο Φύσσα.

Αυτό που πραγματικά φοβούνται στα σχολεία και θέλουν να αποτρέψουν είναι η οργή και το ξέσπασμα των μαθητών ενάντια στο ΄Νέο Λύκειο΄, που πετάει τους μισούς από αυτούς -των πιο φτωχών εργατικών στρωμάτων- έξω από τη γενική μόρφωση, στη μαθητεία της απλήρωτης εργασίας και της ανεργίας, και τους άλλους μισούς τους εξοντώνει με την Τράπεζα Θεμάτων της Α΄Λυκείου, τις συνεχόμενες ανταγωνιστικές εξετάσεις και την εξώθηση στα φροντιστήρια, το στοίβαγμα σε άθλιες σχολικές συνθήκες με ελλείψεις καθηγητών σε μια υποβαθμισμένη δωρεάν παιδεία όπου και αρκετά πλέον βιβλία είναι επί πληρωμή.

Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι οι διαδηλώσεις, οι καταλήψεις, οι συνελεύσεις, οι αγώνες των μαθητών που μπορούν να αμφισβητήσουν το ΄νέο σχολείο΄ της αγοράς και το άθλιο μέλλον που τους επιφυλάσσουν.

Και φυσικά, αυτό που φοβούνται είναι η οργή και οι αγώνες όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών και όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις, την φτώχεια, την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Από πέρυσι ακόμα, οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή και με τους εισαγγελείς που καταδίκασαν καταληψίες μαθητές σε ποινές φυλάκισης.

Αυτοί που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς για να επιβάλλουν τους νόμους τους και να σιγουρέψουν τα κέρδη τους, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και να επιβάλλουν τη σιωπή, την άγνοια, το φόβο και την παράλυση στην υπόλοιπη κοινωνία. Για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους, προσπαθούν να στρέψουν μια μερίδα φτωχών εναντίον μιας άλλης, ή να δημιουργήσουν κάποιους άλλους «εχθρούς» που δήθεν μας στερούν τα δικαιώματά μας (άγριοι κακοί μαθητές που κάνουν φασαρία, μετανάστες ή πρόσφυγες που μας κλέβουν το ψωμί – άραγε και τη φοροληστία στα ακίνητα αυτοί την επιβάλλουν;).

Όταν τα ιδεολογικά όπλα του μίσους, του ρατσισμού και του φασισμού στερεύουν, ή παράλληλα με αυτά, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τα όπλα των αστυνομικών ή τα μαχαίρια των φασιστών, αρχικά στους πιο ανίσχυρους κι ευαίσθητους (μετανάστες, μαθητές) αλλά όπως δείχνει και η ιστορία ποτέ δε σταματάνε εκεί.

Στις γειτονιές του Βύρωνα και της Καισαριανής, γειτονιές προσφύγων καθώς και ηρωικών αντιφασιστικών και εργατικών αγώνων, δε θα ανεχτούμε την τρομοκρατία της κυβέρνησης, των δικαστών, της αστυνομίας και των φασιστών.

Δε θα παρακολουθήσουμε απαθείς τις δολοφονικές επιθέσεις στα παιδιά μας και τον καθημερινό εκφασισμό στην κοινωνία μας.

Να σταματήσουν τώρα οι τρομοκρατικές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στα σχολεία.

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν.
 

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές. 

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Βύρωνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου