Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η κρίση ήταν πράγματι ευκαιρία ... για το κεφάλαιο

Η είδηση που ακολουθεί αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο ανελέητος είναι ο ταξικός πόλεμος που σήμερα διεξάγεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για το μεγάλο κεφάλαιο, η κρίση ήταν πράγματι μια ευκαιρία, για να εδραιώσει ακόμα πιο αδυσώπητα την κυριαρχία του

Και για τα ελληνικά αφεντικά επίσης: ενώ καθημερινά μας καλλιεργούν το μίσος για εκείνους από εμάς που βρίσκονται πιο κάτω στην κλίμακα της αθλιότητας (μετανάστες χωρίς χαρτιά), αλλά και το φθόνο για εκείνους που βρίσκονται λίγο πιο πάνω (δημόσιους υπάλληλους, "ρετιρέ", κλπ.), 559 Έλληνες καπιταλιστές βρίσκονται σήμερα στη λίστα των υπερ-πλούσιων του πλανήτη, με συνολική περιουσία 76 δις δολάρια. 

Κατά τα λοιπά, οι "ξένοι καταστρέψανε την ωραία μας πατρίδα" και "ανασαίνουμε όλοι κάτω από τον ίδιο ελληνικό ουρανό" ...

Αναδημοσίευση από το Fortune Greece  
24/08/14

Οι λίστες του πλούτου: 559 Έλληνες κροίσοι με 76 δισ. δολάρια
Περισσότεροι από 500 Έλληνες Κροίσοι στις λίστες των Wealth-x και UBS – Στα 140 δισ. ευρώ τα τοποθετημένα στο εξωτερικό ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια.


Οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου παραμένουν γεγονός. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, την οποία παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής, οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου.

Καθώς όπως λέγεται «όσο πιο πολλά λεφτά έχεις τόσο πιο εύκολο είναι να τα κρύψεις για να αποφύγεις φόρους» δεν είναι να απορεί κανείς πώς το γεγονός ότι οι δραματικές ανισότητες παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό στην κατανομή του πλούτου αυτού του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρισ. δολαρίων.

Στην πλειοψηφία τους είναι τοποθετημένα στην Ελβετία, στο offshore Banking της. Εκεί σύμφωνα με διεθνή τραπεζικά στελέχη με γνώση του αντικειμένου, εκτιμάται πως βρήκε καταφύγιο και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 30%- 40% εξ αυτών εκτιμάται ότι αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα.

Παράλληλα, παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008 που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, οι οικονομικές ελίτ κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες, σύμφωνα με με κορυφαίους τραπεζίτες, διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά μέσω εξειδικευμένων επενδυτικών τμημάτων των ελληνικών τραπεζών και είδαν την (προσωπική) περιουσία τους να μεγαλώνει.

Οι εκτιμήσεις
 

Οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7 του παγκοσμίου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου, ενώ αν προστεθεί και το 7,7% των απλών πλουσίων το 8,3% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου. Από την άλλη πλευρά, το 68,7% των απλώς αδύναμων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

Καθώς ο «πλούτος φέρνει πλούτο», οι δισεκατομμυριούχοι από 2170 το 2013, αναμένεται να φτάσουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Wealth-X instutute τους 3873 το 2020.

Πηγή: News247.gr, Το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου