Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Μια γαμάτη δημοκρατία


(Αφίσα που κολλιέται τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη στα ανατολικά)


Δεν μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα μελήματα του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη ήταν να επιθεωρήσει το «κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών» (hot-spot) στη Μόρια.

Και οι πέτρες ξέρουν ότι αυτό το «κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης» είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ένα επιβλητικό μνημείο της εκστρατείας απαξίωσης των ζωών των μεταναστ(ρι)ών, αλλά στο βάθος και των δικών μας, που το ελληνικό κράτος οργανώνει ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες. Γι' αυτό και ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε καμαρωτά στις κάμερες ότι τα βρήκε όλα τέλεια.

Βέβαια, μόλις δυο μήνες μετά, και παρά τα επαινετικά λόγια του υπουργού προς τους μπάτσους, τους στρατιωτικούς και τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται το στρατόπεδο συγκέντρωσης, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πόσο φτηνή είναι, στην πραγματικότητα, η ζωή στη Μόρια.

Μετά τον τελευταίο θάνατο μιας έγκλειστης μετανάστριας, και αφού όλα τα κόμματα εκφράσανε τη «βαθιά» τους «θλίψη», στήθηκε ένας δημόσιος καβγάς, κατά τον οποίο κάποιοι (εκείνοι που έφτιαξαν τη Μόρια) πούλησαν λίγη περισσότερη αλληλεγγύη, και κάποιοι άλλοι (εκείνοι που είχαν φτιάξει την Αμυγδαλέζα) πούλησαν λίγη περισσότερη ασφάλεια.

Και οι μεν και οι δε, παρεμπιπτόντως, από κοινού με τους ντόπιους μαγαζάτορες, ξαναζήτησαν λεφτά, για να σηκώσουν το «δυσβάσταχτο βάρος» των μεταναστευτικών «ροών» από την ΕΕ. Με λεφτά, βλέπεις, το «βάρος» των «ροών» αντέχεται …

Αυτός ο καβγάς συσκοτίζει τη συμφωνία που όλες οι μερίδες του ελληνικού κράτους έχουν για το αρχιπέλαγος των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην ελληνική επικράτεια. Ο στρατοπεδικός εγκλεισμός εργατών χωρίς χαρτιά, και όσων κρίνονται ότι δεν χωράνε στον εθνικό κορμό, εμφανίζεται πια ως ένα εντελώς φυσιολογικό φαινόμενο. Και σε αυτό συναινούν όλοι, απ' τις Βρυξέλλες, το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, μέχρι και τις «τοπικές κοινωνίες» που έχουν και πιο χειροπιαστά υλικά οφέλη.

Κατά τα άλλα, μας έχουν ζαλίσει με το λεγόμενο τέλος του φασισμού, αφότου η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός βουλής και έκλεισε τα κεντρικά της γραφεία. Προφανώς, μια κοινωνία που ανέχεται τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και τα έχει πια εντάξει στην κανονικότητά της, είναι μια γαμάτη δημοκρατία …



Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Βύρωνα
10/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου