Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Επίθεση κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη


Αναδημοσίευση από το site του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών 
(19/09/15)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Ρατσιστική επίθεση κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη»

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου καταγγέλλει ρατσιστική επίθεση κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη.


Συγκεκριμένα όπως μας καταγγέλθηκε εγγράφως:

Ονομάζομαι Κ. και είμαι τρανς γυναίκα. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου και ώρα περίπου 00:15, βρισκόμασταν σε καφετέρια που βρίσκεται κοντά στον ΟΣΕ Θεσσ/κης με φίλη μου τρανς γυναίκα που ονομάζεται Ν. (Βουλγαρικής καταγωγής). Στην ίδια καφετέρια βρισκόταν μία ομάδα δύο αντρών ηλικίας περίπου 35 ετών που παρενόχλησαν τη φίλη μου.

Εκείνη δεν ανταποκρίθηκε και ξάφνου οι δύο άντρες της επιτέθηκαν απρόκλητα, άρχισαν να τη γρονθοκοπούν σε όλο το σώμα και στο πρόσωπο. Προσπάθησα να τη βοηθήσω, πήρα τηλέφωνο την αστυνομία, και με κτύπησαν κι εμένα στα πόδια. Συνέχισαν με μανία να τη γρονθοκοπούν και μόνο όταν είδαν από μακριά να έρχεται το περιπολικό της αστυνομίας τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας τη φίλη μου αιμόφυρτη στο πεζοδρόμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας και καμία εκ των παρευρισκομένων δεν έσπευσε προς βοήθεια. Την κράτησα στην αγκαλιά μου μέχρι να φτάσει αστυνομία και στη συνέχεια το ασθενοφόρο. Οι αστυνομικοί έδρασαν αμέσως και οι δύο δράστες συνελήφθησαν μετά από λίγο.

Η φίλη μου διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με σπασμένα δόντια και μώλωπες στο πρόσωπο σε κατάσταση σοκ. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και της δόθηκε εξιτήριο το απόγευμα του Σαββάτου. Στο νοσοκομείο έσπευσαν αστυνομικοί στους οποίους δώσαμε πλήρη κατάθεση για την επίθεση, ενώ παραπέμφθηκε για ιατροδικαστική εξέταση.

Η παρενόχληση που δέχθηκε εξ αρχής και η εν συνεχεία βάρβαρη επίθεση με γροθιές σε όλο το σώμα και το πρόσωπο που δέχτηκε η φίλη μου από τους δύο δράστες που κατέληξε να μείνει αιμόφυρτη με βαριές σωματικές βλάβες ήταν φανερό ότι είχε κίνητρο την ταυτότητα φύλου της.

Οι δράστες έχουν συλληφθεί ,τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τη Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 έχει οριστεί δικάσιμος. Την υπόθεση έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Ελεάννα Ιωαννίδου και Αικατερίνη Γεωργιάδου, εθελοντικά. Τις ευχαριστούμε από καρδιάς.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι επιθέσεις κατά τρανς γυναικών αυξάνονται ανησυχητικά, ενώ όπως τονίστηκε στην τελευταία έκθεση του Δικτύου Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας, είναι ιδιαίτερη η σκληρότητα. Μόνο μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί έξι επιθέσεις κατά τρανς γυναικών (μπορείτε ενδεικτικά να δείτε εδώ: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2015/05/04/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA/, εδώ: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2015/05/21/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CF%81%CE%B1/, και εδώ: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2015/06/08/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%83/).

Καλούμε την Πολιτεία να δράσει άμεσα για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος, να τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση Γραφείων Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας με τη σαφή προσθήκη της ταυτότητας φύλου και να ενσωματώσει στο Ελληνικό δίκαιο της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της Βίας λόγω φύλου με συμπεριληπτικό τρόπο για λόγους ταυτότητας φύλου. Περαιτέρω, καλούμε τις δικαστικές αρχές να εξετάσουν το ρατσιστικό κίνητρο, εν προκειμένω με έδαφος τη ταυτότητα φύλου του θύματος, δυνάμει του Άρθρου 81Α του Π.Κ., όπως ψηφίστηκε στον Ν. 4285, Άρθρο 10 (αντιρατσιστικός νόμος).

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743

http://www.transgender-association.gr

transgender.support.association@gmail.com


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου