Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ίμια: το εθνικιστικό σόου του Καμμένου


Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης (από το blog της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων - Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων 'Σπάρτακος') γιατί νομίζουμε ότι είναι αρκετά ανησυχητικό όχι μόνο αυτό που έγινε πάνω από τα Ίμια/Καρντάκ το Σάββατο 31/01, αλλά και το γεγονός ότι η εθνικιστική-πολεμοχαρής ενέργεια του Καμμένου πέρασε στα ψιλά, και μάλιστα την ίδια στιγμή που γινόταν αντιφασιστική πορεία ενάντια στην ετήσια πολεμοχαρή φιέστα της Χρυσής Αυγής (μια φιέστα για τα Ίμια, το πολιτικό μήνυμα της οποίας, τελικά, δεν διαφέρει και πολύ από το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε η πτήση του νέου "Υπουργού Εθνικής Άμυνας"). Όπως ισχύει για κάθε αναδημοσίευση που κάνουμε, το γεγονός ότι βρίσκουμε ενδιαφέρον ένα κείμενο, ή ακόμα και ότι συμφωνούμε με τη γενική του τοποθέτηση, δε συνεπάγεται ταύτιση από μεριάς μας, ή και του/της καθένα/καθεμίας από μας, σε κάθε επιμέρους πτυχή.
L.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015
 

ΙΜΙΑ: το εθνικιστικό σόου του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου Απειλή για την Ειρήνη! 
Τι συνέπειες θα είχε η βύθιση ενός πλοιαρίου του Λιμενικού ή της Τουρκικής Ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια του θερμού επεισοδίου που προκάλεσε ο νέος Υπουργός Άμυνας; 

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ολοένα περισσότερες λεπτομέρειες του θερμού επεισοδίου που προκάλεσε ο νέος ΥΕΘΑ Π.Καμμένος πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια το Σαββάτο 31/1/2015.


Ενώ λοιπόν η σκέψη των αγωνιστών του κινήματος ήταν στο πώς θα οργανωθεί καλύτερα και με πιο μαζική συμμετοχή το αντιφασιστικό συλλαλητήριο απέναντι στη ναζιστική δολοφονική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Που επιχείρησε για μια ακόμη φορά να δώσει το αποκρουστικό εθνικιστικό σόου της –με μικρότερη συμμετοχή φέτος - εκμεταλλευόμενη πολιτικά, με αδίστακτο τρόπο, την επέτειο της οδυνηρής απώλειας των (3) μελών του Πολεμικού Ναυτικού, θέλοντας να βγει από το πολιτικό περιθώριο εν όψει της Δίκης του ηγετικού της πυρήνα. Στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων σημειώνονταν ναυμαχία μεταξύ σκαφών του Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αλλά και αναμετρήσεις πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά οι γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν κλίμα ανασφάλειας, κάνοντας λόγο για σχεδιασμό πρόκλησης επεισοδίου από την τουρκική πλευρά ώστε να μετρήσουν τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος που τελικά προκάλεσε την ένταση στην περιοχή. Επίσης, μιλιταριστικά μέσα που διαχρονικά στέκουν στο πλευρό του εκάστοτε Υπουργού Άμυνας απέκρυψαν το τι πραγματικά έγινε και έπαιξαν πυροσβεστικό ρόλο.

Όμως από διάφορες πηγές –που δε φημίζονται φυσικά για τα φιλειρηνικά τους αισθήματα- άρχισε να διαρρέει το τι πραγματικά είχε συμβεί. Έστω και αν ο εθνικισμός τους χρεώνει την ευθύνη πάντα στου άλλους … 


Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με την σειρά. Όπως τονίσαμε στην ανακοίνωση μας "ΙΜΙΑ: 19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ…" η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αιχμή του δόρατος τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο επιχείρησε να στήσει ένα ανταγωνιστικό εθνικιστικό σόου, θέλοντας παράλληλα να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας εντός και εκτός συνόρων, καθώς ήδη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΘΑ, ο νέος υπουργός άμυνας τόνισε τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα «στον καθορισμό της ΑΟΖ και στην εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων προκειμένου η χώρα να μπορεί να εκμεταλλευτεί ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο ορυκτό της πλούτο»! Ιπτάμενο ήταν το μήνυμα αυτή τη φορά –αφού η σχετική συμφωνία απαγορεύει πλοία, ανθρώπους και σημαίες στα Ίμια. Έτσι λοιπόν και αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ υπηρεσιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και του ΥΠΕΞ με το ΥΠΕΘΑ, ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς Αεροπορίας και Ναυτικού, πέταξε με ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς πάνω από την περιοχή των Ιμίων και έριξε στεφάνι για να τιμήσει τους νεκρούς των Ιμίων. Στην επίσκεψη αυτή του υπουργού άμυνας, για πρώτη φορά μετά την Κρίση του 1996, απάντησε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με υπερπτήσεις F16 πάνω από την Καλόλημνο και τα Ίμια. Η ένταση πρόσκαιρα χτύπησε κόκκινο…ΚΑΙ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΛΟΙΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ


Το γνωστό φιλοχρυσαυγίτικο μέσο ανέλαβε να μας ενημερώσει ότι "Πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής επιχειρούν να εμβολίσουν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού στα Ίμια τη στιγμή που το ελικόπτερο NH-90 με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ίπταντο στην περιοχή. Στα βίντεο-ντοκουμέντο που ελήφθησαν από την τουρκική κρατική τηλεόραση φαίνεται ξεκάθαρα πώς το σκηνικό ήταν απόλυτα στημένο προκειμένου η Άγκυρα να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο», νέα Ίμια ή να παρουσιάσει πώς η Τουρκία ασκεί κυριαρχία στη περιοχή στέλνοντας σκάφη της να κάνουν βόλτες κοντά στις ακτές και αεροσκάφη της να πετούν πάνω από τις βραχονησίδες. […] Επτά σκάφη της Ακτοφυλακής έστειλαν οι Τούρκοι στα Ίμια κάνοντας «τσαμπουκά» στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα οποία όπως διακρίνεται επιχειρούν μάλιστα κάποια στιγμή ακόμη και να τα εμβολίσουν παραβιάζοντας εμφανώς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζοντας πολύ κοντά στις ακτές των Ιμίων."


Αναρωτιόμαστε, τι θα συνέβαινε αν –έστω από λάθος ανθρώπινο χειρισμό, που σε τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις δεν είναι δύσκολο να συμβεί- προκαλούνταν από σύγκρουση η βύθιση του οποιουδήποτε πλοιαρίου; Για ποιο λόγο διακινδύνευσαν το Σαββάτο την ακεραιότητα και την ζωή τους τα πληρώματα των πολεμικών μέσων και των δύο πλευρών; Αναλογίστηκε κανείς το ενδεχόμενο και τις συνέπειες της ευρύτερης πολεμικής κλιμάκωσης που θα ξεσπούσε; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να παίζουν τέτοιου είδους τυχοδιωκτικά παιχνίδια στις πλάτες των δύο λαών;
 

ΟΠΩΣ ΤΟ 1996, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ 2015, ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΟΛΕΘΡΟ

Η Κρίση των Ιμίων σήμαινε για τους λαούς της περιοχής τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής, αν γίνονταν πράξη οι πιο επιθετικές τάσεις του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, αν υλοποιούνταν οι αποφάσεις των γερακιών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις δύο ακτές του Αιγαίου. Το δόγμα του Πρώτου Αποφασιστικού Πλήγματος θα προκαλούσε ακόμη οδυνηρότερη ανταπόδοση και θα οδηγούσε σε… όλεθρο! Μια κρίση που πυροδότησε ο ανταγωνισμός ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για τον έλεγχο του Αιγαίου, όπου τα ενεργειακά κοιτάσματα και η γεωστρατηγική του θέση προκαλούν βλέψεις για τεράστια οικονομικά κέρδη και διεκδίκηση ευρύτερου ιμπεριαλιστικού ρόλου.


Η κρίση των Ιμίων όμως σήμαινε για τον λαό μας καταρχήν την απώλεια των 3 στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού-του Έκτορα Γιαλοψού, του Χριστόφορου Καραθανάση, του Παναγιώτη Βλαχάκου, 25 δις για πολεμικούς εξοπλισμούς και τεράστια δάνεια για να εξοφληθούν, μαζί με τις «θυσίες» που απαιτήθηκαν από τον εργαζόμενο λαό μας «για να μπούμε στο ΕΥΡΩ» και να αναπτυχθεί η «Ισχυρή Ελλάδα». Βασικές αιτίες και της πτώχευσης του λαού μας. Ήταν μια κρίση που σε μεγάλο βαθμό ενισχύθηκε από την ανεύθυνη πολιτική συμπεριφορά των Τοπικών Αρχών, αλλά κυρίως των καναλιών που θέλησαν να εκμεταλλευτούν εμπορικά το γεγονός, στήνοντας σημαίες στις βραχονησίδες, για να διαμορφώσουν στα δελτία ειδήσεων τους κλίμα εθνικιστικής πώρωσης και πολεμικό παροξυσμό-χαρακτηριστική η κάλυψη της εξόδου του Πολεμικού Στόλου από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ποιος ξεχνά τον ρόλο που έπαιξαν τότε ο Αργύρης Ντινόπουλος και ο ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Δήμος Βερύκιος και ο ΣΚΑΙ!


Ήταν μια κρίση που ταυτόχρονα πρόσφερε ένα πολύτιμο συμπέρασμα: την ειρήνη στο Αιγαίο δε μπορούν να διασφαλίσουν ούτε η κλιμάκωση των εξοπλισμών, ούτε η πολεμική προετοιμασία. Δεν εξαρτάται από τον στρατιωτικό παράγοντα: ποιος άραγε ξεχνά τα απίστευτα λάθη της στρατιωτικής ηγεσίας όσον αφορά τη φρούρηση των συγκεκριμένων βραχονησίδων! Ούτε φυσικά η κοινή τους δράση στο ΝΑΤΟ και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αλλά ούτε η οικονομική συνεργασία μεταξύ συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται έχουν γεωστρατηγική σημασία.


Η ειρήνη στο Αιγαίο εξαρτάται αποκλειστικά από την κοινή πάλη των λαών. Από τον κοινό εργατικό διεθνιστικό αγώνα ενάντια στις κυβερνήσεις της αντεργατικής λαίλαπας, της ακραίας κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, στα τυχοδιωκτικά σχέδια τους. Ενάντια σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.


Η μεγαλύτερη τιμή στους νεκρούς των Ιμίων είναι να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αρνούμενοι να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους. Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού-αντιμιλιταριστικού κινήματος ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό.


Περιφρονώντας τα καλέσματα «εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης» κάθε διαχειριστή της αστικής πολιτικής. Παλεύοντας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της δικής μας αστικής τάξης, που για να φτάσει να το διεκδικήσει, προηγουμένως, έχει δουλοποιήσει την εργατική της τάξη, την έχει υποτάξει και έχει απαλλοτριώσει την ταξική της συνείδηση.


Απειλώντας με μετατροπή της κρατικής σύγκρουσης σε ταξικό αγώνα για την ανατροπή του αστικού καθεστώτος εξουσίας, με στόχο την Κοινωνική Απελευθέρωση.


ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ-ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου