Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Κείμενο συλληφθέντων από την καταστολή της Βίλας Ζωγράφου


(Αναδημοσίευση από το Athens Indymedia, 15/03/17)


"ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ"

Ο ’’Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος’’ Βίλα Ζωγράφου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 με τους καταληψίες να δίνουν ζωή σ’ ένα ερειπωμένο και "ξεχασμένο" κτήριο απο το κράτος και τις δημοτικές αρχές. Τα επόμενα χρόνια η Βίλα Ζωγράφου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους εργατικούς και αντικρατικούς αγώνες στην περιοχή του Ζωγράφου. Μια κατάληψη γειτονιάς με εξωστρεφή χαρακτήρα και πολύμορφες δραστηριότητες, η οποία από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της λειτουργούσε αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Παραδειγματικά αναφέρουμε ομάδες οι οποίες ασχολούνταν με παιδικά θέατρα, μουσικό στούντιο, καλλιέργεια γης, μαθήματα ξένων γλωσσών, χορού, ρεμπέτικης μουσικής, ομάδες αυτομόρφωσης πολιτικών βιβλίων, κινηματογραφικών προβολών κ.α. Μέσα στο χώρο διοργανώνονταν πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς είσοδο ή κέρδος για τους διοργανωτές. Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από τις εκδηλώσεις δίνονταν σε αλληλέγγυα εγχειρήματα αλλά και σε συλληφθέντες διωκόμενους ή φυλακισμένους αγωνιστές.


Στις 13 Μαρτίου, ξημερώματα Δευτέρας, ώρα 7.00, 7 σύντροφοι/-φισσες, που βρισκόμασταν στο χώρο της Βίλας Ζωγράφου αντιληφθήκαμε την έντονη κινητικότητα και την παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων κατασταλτικών δυνάμεων. Αμέσως αρχίσαμε,μέσω της μικροφωνικής της κατάληψης να ενημερώνουμε τον κόσμο της γειτονιάς για την επικείμενη καταστολή της Βίλας Ζωγράφου. Μέσα στα επόμενα λεπτά οι δυνάμεις καταστολής εισήλθαν στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, αφού πρώτα διέρρηξαν την κεντρική πύλη με τροχό και ενώ η μικροφωνική συνέχιζε το κάλεσμα του κόσμου, οι 7 σύντροφοι/-φισσες φωνάζαμε συνθήματα. Οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να μπουν από την κεντρική είσοδο του κτηρίου χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, λόγω της οχύρωσης που υπήρχε. Εντέλει,κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του χώρου από πλαινή είσοδο, κάποιοι κατέληξαν στην ταράτσα, όπου και μας συνέλαβαν, ενώ οι υπόλοιποι λεηλατούσαν και κατέστρεφαν τον χώρο.

Μετά τη σύλληψη μας απαιτήσαμε να παραμείνει ένας σύντροφος για την καταγραφή πραγμάτων της κατάληψης. Όταν κόσμος απο τη γειτονιά αποδοκίμασε την αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκε πάραυτα. Μόλις οι μπάτσοι ενημερώθηκαν ότι ερχόταν η δήμαρχος, ο σύντροφος που παρέμενε για την καταγραφή απομακρύνθηκε κακήν κακώς. Στη συνέχεια και για πρώτη φορά στα χρονικά της καταστολής των καταλήψεων γίναμε μάρτυρες της αγαστής συνεργασίας της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας, καθώς η ίδια η δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη κατέφθασε μετά το πέρας της "χολιγουντιανής" επιχείρησης της αστυνομίας για να παραλάβει τα κλειδιά της Βίλας Ζωγράφου. Αμέσως μετά μας έβαλαν σε περιπολικά και μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ. Την ίδια μέρα, καθόλου τυχαία, εκκενώθηκε κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών στην Αλκιβιάδου 4 στο κέντρο της Αθήνας και στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε μεμονωμένη εισβολή στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου. Όλα αυτά στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής των "σωτήρων" ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που περνά μέτρα εξαθλίωσης, ποινικοποιεί και καταστέλλει τους από τα κάτω αγώνες.

ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Οι 7 συλληφθέντες της Βίλας Ζωγράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου