Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Εξέγερση στην Αμυγδαλέζα


Αναδημοσίευση από το blog clandestina news (14/07/15)

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα έβαλαν φωτιά σε στρώματα σε πέντε διαφορετικά κοντέινερ.

Επτά πυροσβέστες με δύο οχήματα έφθασαν στο σημείο και έσβησαν τις διαφορετικές εστίες, ενώ λίγο αργότερα όλοι οι μετανάστες επέστρεψαν στα κοντέινερ.


Ήταν μία ακόμη διαμαρτυρία για την πολύμηνη παραμονή τους στο κέντρο κράτησης σε συνδυασμό με τα προβλήματα σίτισης και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν.



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών (15/07/15)

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται, η αστυνομία συλλαμβάνει...

Συντάκτης:
Μάνος Τσαλδάρης, Δημήτρης Αγγελίδης

Ενταση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κοντέινερ, διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για τις συνθήκες κράτησης που εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές μιας στοιχειωδώς ανθρώπινης διαβίωσης.

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε φωτιά στο εσωτερικό πέντε κοντέινερ, από στρώματα που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες. Στο σημείο έφτασαν τρία πυροσβεστικά οχήματα που πρόλαβαν να σβήσουν έγκαιρα τη φωτιά σε τρία κοντέινερ, ενώ ένα κοντέινερ υπέστη φθορές και άλλο ένα καταστράφηκε.

Η αστυνομία συνέλαβε δύο Πακιστανούς κρατούμενους με την κατηγορία του εμπρησμού και τους παρέπεμψε στον εισαγγελέα. Θα περίμενε όμως κανείς από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα κέντρα κράτησης, να μην εξαντλεί την αυστηρότητά του στους κρατούμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με όποιον τρόπο τούς έχει μείνει, αλλά να εφαρμόσει τον νόμο, που προβλέπει ότι η διοικητική κράτηση μπορεί να επιβληθεί μόνο ως έσχατο μέσο, αφού αποκλειστούν με αιτιολογημένο τρόπο λιγότερο επαχθή μέτρα περιορισμού της ελευθερίας.
 

Η κράτηση είναι παράνομη

Μέχρι τότε, η κράτηση μεταναστών θα εξακολουθεί να είναι παράνομη (όπως έχουν επισημάνει οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί και φορείς, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ), έστω και αν έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την απελευθέρωση κρατουμένων που δεν έπρεπε να κρατούνται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην Αμυγδαλέζα κρατούνται σήμερα 564 άνθρωποι (975 κρατούνταν στα μέσα Φεβρουαρίου όταν άρχισε να εφαρμόζεται η νέα πολιτική) για διάστημα που δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, όσο ορίζει ο νόμος.

Εξαίρεση είναι οι αρκετοί κρατούμενοι για ποινική και όχι διοικητική απέλαση, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο στρατόπεδο, ενώ πριν κρατούνταν παρανόμως σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων.

Ωστόσο, οι συνθήκες κράτησης εξακολουθούν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η ελλιπής και ακατάλληλη σίτιση δεν έχει βελτιωθεί, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαφίεται σε κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το υπουργείο επικαλείται την έλλειψη χρημάτων και σημειώνει πως έχει κινήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., η οποία θα επιτρέψει τη βελτίωση των συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου